Translate

čtvrtek 25. září 2014

Truhla

...V našem sklepě i v zahradním altánu se občas skrývají poklady:-)
Tahle truhla se dlouhá léta krčila v zahradním domku pod tíhou starých nepotřebných květináčů a už léta jsme mluvili o tom, že ji jednou opravíme a použijeme do našeho zrekonstruovaného domečku. 
A právě letos přišel její čas:-)
V březnu jsme ji z pod tíhou starých nepotřebných věcí vymanili a přenesli na terasu. Nastala otázka "co s ní" a "kam s ní"
Jenže se mi na terase zalíbila, a tak se s ní celé léto nic nedělalo:-)
V domečku stále probíhala rekonstrukce a když se začla řešit otázka, jak zařídit jídelnu, krom toho, co už jsme měli, tak jsem hned měla jasno, kam truhla přijde.
Když jsme v Ikee kupovali kuchyň a dostali zpět 20%, tak mě napadlo, že stejné horní skříňky, které přijdou do kuchyně, dáme i do jídelny, tím jsme si vyřešili úložný prostor pro takovéto "lepší a slavnostnější nádobí" a pod těmi skříňkami vznikl přesně prostor pro již zmíněnou truhlu. 
No a když se tedy už vědělo, co s ní a kam s ní, tak jsme na ní začli pracovat.
.................
obrousili jsme ji a já si nechala namíchat odstín stejný jako na horních skříňkách. Natřeli a teď už má své místo. V lavici je úložný prostor a na ní se toho vejde taky dost:-)
Miluju, když můžu nakombinovat staré s novým. Má to své kouzlo:-)
Teď mi na terase trošku chybí, ale v jídelně bude mnohem využitější:-)
Mějte krásné podzimní dny a nebojte se renovací a kombinování.
Pavla







středa 24. září 2014

K zamyšlení....

...jako každý den otvírám svůj mail a probírám se tak množstvím nevyžádané pošty, abych se tak dostala k tomu důležitému. Takže se poslední dobou stává, že se v mém mailu hemží tučně psané zprávy-tedy nepřečtené-a mezi nimi se krčí ty "netučné" - přečtené....
dnes jsem ale udělala vyjímku a otevřela si tu nevyžádanou  poštu /z věrohodného zdroje/ a tam četla.....
.....nevím jestli je to pravda a stalo se to, ale i tak je to určitě k zamyšlení....
...je dobré se občas zastavit a udělat něco jinak...
...tak jestli se i vám chce teď udělat něco jinak, tak si následující text přečtěte...a zamysleme se:-)
Pavla

Jeden z newyorkských taxikářů napsal na svém Facebooku...

Přijel jsem na zadanou adresu a zatroubil. Počkal jsem několik minut. Pak jsem zatroubil znovu. Měla to být moje poslední jízda toho dne, a tak jsem si říkal, že bych mohl odjet, ale místo toho jsem auto zaparkoval, šel ke dveřím a zaklepal.„Chviličku“, ozval se za dveřmi slabý hlas starší ženy. Slyšel jsem, jak tam něco táhnou po zemi.
Dveře se otevřely až podlouhé přestávce. Stála přede mnou maličká asi devadesátiletá žena. Byla oblečená v kartounových šatech a klobouček se síťkou, jako v nějakém filmu ze 40. let. Vedle ní stál na zemi malý kufřík. Byt vypadal, jakoby v něm nikdo po mnoho let nebydlel. Všechen nábytek byl zakrytý prostěradly. Na stěnách nebyly hodiny, na poličkách nebyly ani hrnečky ani nějaké ozdůbky. V rohu stála kartónová krabice plná fotografií a skleněného nádobí.
"Pomohl byste mi odnést tu tašku do auta?“, požádala mě. Odnesl jsem kufřík do auta a vrátil jsem se, abych pomohl té ženě. Chytla se mě za ruku a pomalu jsme šli k vozu.
Stále mi děkovala za laskavost. „To nic není“, řekl jsem jí, „snažím se jen chovat se ke svým pasažérům tak, jak bych chtěl, aby se lidé chovali k mé matce“.
"To jsi opravdu hodný chlapec“, řekla mi. Když jsme se usadili do auta, nadiktovala mi adresu a zeptala se, zda bychom mohli jet přes centrum.
"Ale to není nejkratší cesta“, upozornil jsem ji.
"Ach ano, já vím“, řekla. „Ale já nespěchám. Jedu do hospicu“.
Podíval jsem se do zpětného zrcátka. Její oči se leskly. „Moje rodina už dávno odjela“, pokračovala tichým hlasem. „Lékař říká, že mi nezůstává moc času“.
Pomalu jsem natáhl ruku a vypnul taxametr.
„Jakou cestou byste chtěla jet?“, zeptal jsem se.
Následující dvě hodiny jsme jezdili po městě. Ukázala mi budovu, kde kdysi dávno pracovala jako obsluha výtahu. Jeli jsme čtvrtí, kde s mužem žili jako novomanželé. Přivedla mě ke skladu nábytku, v němž byl kdysi taneční sál, kam chodila ještě jako malá holčička.
Občas mě požádala, ať zabrzdím před konkrétní budovou nebo uličkou a seděla schoulená v koutku, beze slova. Pak najednou řekla: „Jsem už unavená, asi pojedeme“.
Jeli jsme mlčky na adresu, kterou mi dala. Byla to nízká budova, něco jako maličké sanatorium, spříjezdovou cestou podél průčelí.
Dva sanitáři přišli k autu, jak jen jsme dorazili. Opatrně jí pomohli vystoupit. Museli ji nechat chvíli čekat. Otevřel jsem kufr a zanesl malý kufřík do dveří. Žena už seděla v pojízdném křesle.
"Kolik vám dlužím“, ptala se, když vytáhla kabelku.
"Nic“, řekl jsem.
Vždyť si musíte vydělávat na živobytí“, namítla.
"Mám i jiné pasažéry“, řekl jsem jí.
Téměř bez přemýšlení jsem se k ní sklonil a objal ji. A ona mě také pevně objala.
"Daroval jsi staré ženě trochu štěstí“, řekla. „Děkuji ti“.
Stiskl jsem jí ruku a odešel. Dveře se za mými zády zavřely a byl to zvuk, uzavírající další knihu života…
Na zpáteční cestě jsem nebral žádné pasažéry. Jel jsem, kam mě vedly oči, ponořený do myšlenek. Nemohl jsem ten den skoro ani s nikým mluvit. Co kdyby ta paní natrefila na nějakého naštvaného řidiče nebo na někoho, kdo by nechtěl tak dlouho čekat, než skončí směnu? Co kdybych jí odmítl splnit její prosbu nebo co kdybych byl jen párkrát zatroubil a prostě odjel?
Nakonec bych chtěl říct, že nic důležitějšího jsem ještě v životě neudělal.
Jsme zvyklí si myslet, že náš život se otáčí v kruzích kolem velikých okamžiků, ale ty veliké okamžiky nás často zastihnou nepřipravené, protože jsou krásně zahalené tím, co někteří mohou považovat za maličkost.

úterý 23. září 2014

Magický kolotoč v Plzni

Magický kolotoč z Francie zamířil i k nám do Plzně.
Je to taková zvláštnost, že jsme si ji nemohli nechat ujít. Na začátku školního roku nám škola darovala volné vstupenky na tuto atrakci, a tak jsme toho využili a minulý týden v pátek , kdy bylo ještě krásně teplo, se šli s dětma povozit.
Bez volné vstupenky si zaplatíte za jednu jízdu 50,- Kč.
Povozit se můžete na broucích, rybě i bizonovi a  zahejbat si různýma hejbátkama:-)
více se můžete dočíst 






čtvrtek 18. září 2014

sklizeň

Krásný den všem,
těchto krásných dnů využívám ke sběru bylin a k redukování zahrady. Nějak nám to začíná přerůstat přes hlavu, tak ořezáváme, vykopáváme, přesazujeme....
Bylinkám se tu u nás daří a tak suším a suším
vlevo: Citronová verbena - úžasná na výrobu limonád a čaje, velmi voňavá a osvěžující.
vpravo: šalvěj - působí dezinfekčně, protizánětlivě a baktericidně. Používáme při zánětech horních cest dýchacích, při nemocech trávicí soustavy, jako dezinfekce po trhání zubů....
Oregano - má dobré trávicí účinky, používá se na dochucování pokrmů, já vařím z oregana i čaj.

Rebarbora - někde jsem četla, že sklizeň rebarbory má proběhnout do 24. července, snad k vůli kyselinám, které obsahuje, nevím, ale roste mi tu jak divá, a tak ji otrhám vždy a v kteroukoliv dobu, když dosáhne těch správných rozměrů. Přidávám do marmelád ke sladkému ovoci a nebo z ní peču koláč. Rebarbora se musí oloupat, nakrájet na kostičky a povařit do změknutí s cukrem. Pak je připravena třeba na vynikající drobenkový koláč:-)
Třezalka tečkovaná - používá se pri nemocech trávicí soustavy, při poruchách močových cest, při nervových poruchách, na migrény a nespavost, při menstruačních chorobách, na zlepšení krevního oběhu, připraví se jako čaj /1 PL zalijte 1/4 l horké vody, nechte vyluhovat a pijte/
Houby - nejrychlejší uskladnění hub je sušení, ale kdo nemá možnost, tak stačí houby očistit, rozkrájet na kostičky, vložit do hrnce s vodou a povařit cca 15-20 minut. Nadávkovat do malých plastových mističek nebo sáčků a po vychladnutí dát zamrazit. Tento způsob používám nejraději. Jedna zamrazená mistička mi stačí třeba do bramboračky, pod maso....

vlevo - bobkový list - přes léto ho mám venku, v zimě uklízím. Na dochucení pokrmů stačí bohatě jeden čerstvý list, je nádherně aromatický, trhají se postranní lístky. Můžeme sušit třeba zavěšené na niti, pověšené v kuchyni a mít ho vždy po ruce:-)
vpravo - Mateřídouška  - používáme vnitřně jako kloktadlo při bolestech v krku a ústní dutiny, na odhlenění a zmírnění kašle a při průjmových potížích

Petrželka - výborná do polévek, obsahuje silici. Letos jsem ji nedala do mrazáku , ale usušila. V zimě se určitě bude hodit:-)
............................................
Mějte krásné dny a užívejme si sluníčka plnými doušky
Pavla

pondělí 8. září 2014

Keramická pec - aromalampa

Krásný večer mé milé blogerky:-)
blíží se nám chladné ale zároveň útulné večery u krbu či jen svíček, a pro tuto příležitost vznikla právě tato aromalampa.
Asi tak před 4 lety jsem ji vyrobila pro jednu mojí kamarádku z fleru, která mě tak trochu na tuto myšlenku navedla, pak jsem ji ještě párkrát zopakovala, a pak s ní na dlouhou dobu zkončila.
Letos se mi ozvala jedna moje moc milá a věrná zákaznice, že potřebuje do své chaloupky něco na 
voňavé olejíčky,  ale nevěděla přesně co.  Tak jsem pohledala starší fotky, dala jí vybrat z několika aromalamp, které jsem doposud vyrobila a právě PEC to u ní vyhrála na plné čáře.
Takže jsem ji vyrobila právě tuto.
Doufám, že bude chaloupku zdobit, a že z ní bude mít majitelka radost:-)






děkuji, že respektujete autorská práva!!!!
další mojí autorskou keramiku najdete ZDE


sobota 6. září 2014

procházka Krumlovem

Pojďte se se mnou projít Krumlovem...
Miluji malé krámečky plné české tvorby, kouzelné úzké uličky, romantické výhledy....a právě to vše najdete na jednom místě právě tady. Krumlov je pro mě takovou malou Francií, kam s rodinou často jezdíme, ale letos jsme vynechali.....důvod...nová kuchyň, a tak jsme letošní prázdniny pojali trochu jinak než ty předešlé.
......... 
Strašně rádi si snažíme alespoň jednou v létě dopřát týdenní dovolenou ve Francii nebo  Anglii a nebo v Holandsku na kanálech. Je to pro nás ta nejúžasnější dovolená, kde bydlíte, vaříte, trávíte celý týden jen a jen na motorové lodi, plně vybavené. Dostanete se tak na místa, kam se běžný turista ani nedostane, poznáte různé lidi, malebná zákoutíčka, úžasná francouzská městečka....atd..... /možná o tom taky někdy napíšu blog/...promiňte mi tu nostalgii, ale Krumlov to ve mně vyvolává:-)
.....
....ale abych se vrátila k těmto tak trochu jiným prázdninám, které se opravdu trochu od těch předešlých lišily. . Celé prázdniny nám zabralo budování nové kuchyně, takže jsme tentokrát dopřáli dětem více zajímavých táborů a dovolenou u moře s babičkou, a my s manželem budovali moje království. Bylo mi ale líto všechen čas trávit jen nad kuchyní a s dětma být tak málo, na již zmíněnou dovolenou už nezbylo, a tak jsme pár společných  prázdninových dní pojali více kulturně, sportovně a více jsme poznávali zase naší zemi. 
A právě jeden takový den, byl právě zde v Českém Krumlově. Né že bych Krumlov neznala, jezdíme skrz něj na Lipno už několik let, ale jen asi 3x jsem Krumlov navštívila...divadlo poprvé!!!
Vůbec není špatné zajet sem až v září, nemůže se tak stát, že se tu ztrácíte v davech turistů. Dá se to tu projít celkem v klidu a i když je téměř po sezóně, tak ještě pořád mají ty kouzelné obchůdky otevřeno a místo pro dobrý dlabanec si tu taky najdete. A když se vyvede i počasí, tak jako nám, tak si tu i můžete z místních hospůdek zakřičet na vodáky - AHÓOOOJ!!!
......................
Pojďte tedy prožít se mnou tu nádhernou atmosféru v krumlovských uličkách  a jestli si plánujete už léto 2015, tak Krumlov určitě nevynechejte a nedaleké Lipno taky ne!!!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pavla















Otáčivé hlediště - Český Krumlov

Letos jsme si konečně dopřáli představení v Českém Krumlově pod širým nebem. V divadle, jež má otáčivé hlediště a nejvyšší strop na celém světě:-)
Zcela náhodou jsem objevila představení pro celou rodinu - Cesta kolem světa - lístky jsme si pořídili s dostatečným předstihem a natěšeni, na tento den " D ",  čekali.  Nikdo  z nás zde ještě nebyl, a tak jsme pořádně ani nevěděli, co nás tu vše čeká..... Byli jsme nadšeni. Ta atmosféra pod širým nebem, hlediště s náma jezdilo sem a tam a učinkující byli naprosto super......no a počasí bylo jako stvořené pro tuto událost.
Jedním slovem neskutečný zážitek a výběr představení pro menší děti naprosto ideální. Zasmáli jsme se všichni!!!
................
Při představení se fotit nesmělo, stejně by to nevystihlo tu atmosféru, kterou jsme tam my - diváci prožívali.
Tak jen pár fotek pořízených před začátkem.
...............
Pokud chcete zažít něco nevšedního, tak tohle určitě doporučuji. Program najdete na netu a když vás něco zaujme tak neváhejte s koupí lístků, je to opravdu rychle vyprodané:-)
............................
Doporučuji přijet do Krumlova s velkým předstihem a Krumlov si nerušeně projít.
Je to skvost!!!
Divadlo se nachází vysoko nad Krumlovem v přenádherné zahradě, kam se dostanete pěšky kolem hradeb a nebo si sem můžete přijet přímo autem a téměř u divadla parkovat.
A jestli vám začne kručet v břiše, tak doporučuji místní krčmu, kde si můžete přímo u ohně dát ještě před představením  něco  dobrého staročeského na zub.
.................
mějte se krásně a kultuře zdar:-)
Pavla











úterý 2. září 2014

Dary z přírody

krásný den, 
stačí si vyběhnout do lesa nebo na zahrádku a hned je z čeho vařit a co dát do vázy:-)
Jsem ráda za tu pestrost, co nám příroda nabízí.
mějte krásné dny....prý nás čekají opět letní teploty, tak si je ještě před nástupem podzimu  užijme:-)
Pavla