Translate

pátek 29. května 2015

EXPEDICE - II. etapa - Polka-Pramen Vltavy-Kvilda.....Lenora

Zdravím všechny, kteří sledujete naše putování po i při Vltavě směrem do Hamburku.
II. etapu máme zdárně a hlavně ve zdraví za sebou:-)
Píšu ve zdraví, protože snad bylo to nejhorší počasí, co jsme si mohli přát, až se divím, že to ani jeden z nás neodnesl zápalem plic.
A teď od začátku:-)
Využili jsem prodlouženého víkendu 1.-3.května 2015, dali echo na všechny strany a vyrazili zdolávat druhou etapu naší expedice. /To sluníčko, co vidíte na první fotce-bylo pouze první den, ale vzhledem k tomu, že jsme na Polku dorazili v podvečer, jsme si ho dlouho neužili....pak už jsme sluníčko po celý víkend neviděli:-(/ Teď s odstupem času můžu říct, že i to k expedici patří a teď máme na co vzpomínat.


S časovým předstihem, jsme si zabukovali ubytování v penzionu Polka. Je to krásný penzion na samotě, který leží nedaleko Borových Lad.
Plán byl jasný: Děj se co děj, máme celý víkend na to, dojet až do Lenory
/ v zimě jsme  nesplnili plán a doběžkařili z Knížecích pláních jen na Pramen Vltavy, a tak jsme se museli na místo činu vrátit a dojet dál:-)
+++++++++++
Když jsme se ráno probudili, teploměr za okny ukazoval celých 6 st. a pršelo. No přeci to nezabalíme a nepojedem domů!!!!
Z tašek jsme tedy vytahali vše, co jsme si na sebe přivezli a začli řešit, jak se vlastně obléknem. Když jsme se všichni sešli venku před penzionem-rázem jsme se zahřáli výbuchem smíchu-někteří z nás měli opravdu moc slušivé modely.
Pravda, nejsme žádní závodníci, tak co, hlavně že je aspoň trochu teplo...

Prvních 15 km to snad bylo celé jen do kopce - nevim, kdo vymyslel se ubytovat v nejníže položeném penzionu, když chceme jen na pramen Vltavy???!!!
Plán byl dojet až na Bučinu, kam si zajdem na teplou polévku, jenže se do nás dala taková zima, že jsme zakotvili už na Knížecích pláních. Ale co, tady je vždy jistota, že nám dají něco dobrého a potěší úsměvem. Když jsme se občerstvili, tak jsme dooblékli ještě další kousky oblečení a jelo se dál. Další kopec - téměř nekonečný - na Bučinu a dál na pramen Vltavy.....ufffff





....a jsme tady...
v nohou máme cca 15 km, všechno mokré, zmrzlé...
Pramen Vltavy po druhé zdolán!!!! a jede se dál...
...Kvilda-Borová Lada-Polka....
Pokud to bude někdo z vás absolvovat a bude podobné počasí, tak doporučuji na Knížecích pláních nechat náhradní svršky v batohu a přiobléci se až u Pramene Vltavy, neboť až do Borových Lad je to celé z kopce, dalších cca 15 km
Asi si dovedete představit, jak jsme do hospody v Borových Ladech, přijeli zmrzlí.
6 st. opravdu není ideální pro cyklo výlet, ale dali jme to!!!! 
Zahřála jsem se asi až po půl hodině u svařáku, a pak teprve mohla pokračovat do našeho Penzionu - Polka.  Opět z kopce, ale s vidinou teplé sprchy, se to už dalo:-)

Když jsme se zahřáli, rozvěsili všechno mokré po pokoji, mohli jsme začít dělat oheň a opékat buřtíky. Zima nás brzy vyhnala, a tak jsme zbytek večera strávili u krbu s kytárama a v dobré náladě.
V nohou máme podle tachometru cca 36 km

A je tady sobota
Počasí stále stejné, možná o stupínek tepleji /takže celých 7 st.!!!/  a déšť už jen občas.
dnešní plán je: Polka-Lenora-Strážný-Polka



V Lenoře jsme měli štěstí, protože zde probíhala místní atrakce - pečení chleba - zajímavé vidět
V místní hospůdce jsme se opět zahřáli polévkou a jeli zapíchnout kolík na tábořiště k Vltavě, odkud se pojede Vltava na kanoích v další etapě.

...a pokračujeme dál - směr Strážný



...No už dlouho jsem neviděla horší vesnici.
Zde jsme si mysleli, že dáme oběd, ale nebudete věřit, jakou bleskovou rychlostí, jsme tohle nevábné metečko, či vesnici projeli. 
Museli jsme tedy trasu operativně změnit. Jelikož se asi na 5 minut ukázalo sluníčko!!!! , bylo nám líto jet odtud už rovnou do penzionu, a tak jsme hlasovali, že odtud pojedem opět na Knížecí pláně a ten oběd si dáme tam.. 
Jak rychle sluníčko vylezlo, tak stejně zase rychle zalezlo, takže jsme na Knížecí pláně dojížděli za slabého mrholení ...

cesta vede kolem Žďáreckého jezírka, tak jsme ho mohli vidět i trochu jinak , než pod vrstvou sněhu.
No, trošku jsme si zajeli, ale ty vyhlášené pralinkové knedlíky na Knížecích pláních, jsme si přeci nemohli nechat ujít:-)
Z Knížecích pláních jsme se už vraceli do našeho Penzionku Polka, a tam nám tachometr ukázal 40 km
Za celý víkend tedy máme v nohou 76 km, plán splněn a máme zase na co vzpomínat.
++++++++++
A kam dál?????
nechte se překvapit už brzy opět napíšu reportáž z naší III. etapy
Pavla

pátek 22. května 2015

tvarohový řez

Tvarohové řezy

nedávno jsem vkládala recept na tvarohové šátečky ZDE a jelikož se osvědčily, tak jsem tentokrát zaimprovizovala, použila těsto i náplň, ale místo šátečků jsem udělala řezy.

těsto jsem si rozdělila na 2 půlky a z obou jsem vyválela placky. První placku jsem rozprostřela na vymazaný plech, na placku jsem rozetřela tvarohovou náplň a na ní dala na hrubo nastrouhaná jablka...a to celé jsem přikryla druhou plackou.

upekla, posypala cukrem a věřte, že tento řez u nás dlouhé trvání neměl:-)
Zkuste si jej udělat v teplých dnech, je osvěžující, není tak sladký a naprosto lahodný:-)
dobrou chuť




středa 20. května 2015

keramické závěsné květináče hluboké

Až doposud jsem vyráběla závěsné květináče spíše nočníkových tvarů, né že bych je nadále přestala vyrábět, ale už byl čas na změnu:-)
Proto vám představuji tvarově nové, připomínající vosí hnízdo, které si myslím, jsou dostatečně hluboké a přesto nepůsobí robustně.
Použít se dají jako obal, když jsou pod střechou, můžete je osáze přímo nebo do nich můžu na přání udělat odtokovou dirku. Tu dělám buď do dna nebo tak v 5ti cm výšce ode dna. Dirka v květináči je dobrá , když máte umístěn květináč někde na dešti, tak proti přelití
dekor dělám na přání zákazníka a barevnost kytiček nebo něčeho jiného též:-)
A pokud chcete vědět a vidět více, koukněte do mého obchůdku ZDE , kde najdete rozměry, ceny, více fotek i více výrobků:-)
mějte se krásně a ať vám všechno krásně kvete!!!
Pavla








čtvrtek 14. května 2015

zahrada v květnu

...tak už jsem nevydržela, a pár květináčů osázela, přesto, že ještě vyhrožují po zmrzlých mrazíky. Tak snad už to kytičky přežijí a po víkendu dosázím zbytek. Všechno mám zatím schované ve skleníku, kde mi to, pravda, už trochu překáží:)


ve skleníku mi krásně roste několik druhů salátů a na venkovní záhon jsem už vysázela cukety, celer, dosázela bylinky, špatné jahody nahradila novými, ale s rajčaty přeci jen ještě počkám.








V tomto období, kdy všechno kvete a voní, je naše zahrada oázou.
Mějte se krásně a nasávejte vůni jara:-)
Pavla