Krásný den všem,
těchto krásných dnů využívám ke sběru bylin a k redukování zahrady. Nějak nám to začíná přerůstat přes hlavu, tak ořezáváme, vykopáváme, přesazujeme....
Bylinkám se tu u nás daří a tak suším a suším
vlevo: Citronová verbena - úžasná na výrobu limonád a čaje, velmi voňavá a osvěžující.
vpravo: šalvěj - působí dezinfekčně, protizánětlivě a baktericidně. Používáme při zánětech horních cest dýchacích, při nemocech trávicí soustavy, jako dezinfekce po trhání zubů....
Oregano - má dobré trávicí účinky, používá se na dochucování pokrmů, já vařím z oregana i čaj.
Rebarbora - někde jsem četla, že sklizeň rebarbory má proběhnout do 24. července, snad k vůli kyselinám, které obsahuje, nevím, ale roste mi tu jak divá, a tak ji otrhám vždy a v kteroukoliv dobu, když dosáhne těch správných rozměrů. Přidávám do marmelád ke sladkému ovoci a nebo z ní peču koláč. Rebarbora se musí oloupat, nakrájet na kostičky a povařit do změknutí s cukrem. Pak je připravena třeba na vynikající drobenkový koláč:-)
Třezalka tečkovaná - používá se pri nemocech trávicí soustavy, při poruchách močových cest, při nervových poruchách, na migrény a nespavost, při menstruačních chorobách, na zlepšení krevního oběhu, připraví se jako čaj /1 PL zalijte 1/4 l horké vody, nechte vyluhovat a pijte/
Houby - nejrychlejší uskladnění hub je sušení, ale kdo nemá možnost, tak stačí houby očistit, rozkrájet na kostičky, vložit do hrnce s vodou a povařit cca 15-20 minut. Nadávkovat do malých plastových mističek nebo sáčků a po vychladnutí dát zamrazit. Tento způsob používám nejraději. Jedna zamrazená mistička mi stačí třeba do bramboračky, pod maso....
vlevo - bobkový list - přes léto ho mám venku, v zimě uklízím. Na dochucení pokrmů stačí bohatě jeden čerstvý list, je nádherně aromatický, trhají se postranní lístky. Můžeme sušit třeba zavěšené na niti, pověšené v kuchyni a mít ho vždy po ruce:-)
vpravo - Mateřídouška - používáme vnitřně jako kloktadlo při bolestech v krku a ústní dutiny, na odhlenění a zmírnění kašle a při průjmových potížích
Petrželka - výborná do polévek, obsahuje silici. Letos jsem ji nedala do mrazáku , ale usušila. V zimě se určitě bude hodit:-)
............................................
Mějte krásné dny a užívejme si sluníčka plnými doušky
Pavla
Žádné komentáře:
Okomentovat