Translate

neděle 5. ledna 2014

Křupavé domácí housky-pletené jedním tahem:-)


Tyto křupavé houstičky u nás doma peču několikrát do týdne.  Na všechna kynutá těsta používám domácí pekárnu, takže je výroba velmi rychlá a nenáročná.

Dělám dva druhy housek, jedny celozrnné a jedny světlé. Takže mouka, droždí, mléko a vejce nesmí nikdy v kuchyni chybět.


Domácí křupavé housky celozrnné

250 ml vody
100 ml mléka
100 ml oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 žloutek /bílek nechte na potření/
250 g hladká mouka
250 g celozrnná mouka
1/2 droždí
---------------------------------------------------------
pečeme 10-12 min na 230 st.

Domácí křupavé housky světlé

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1/2 droždí
do mléka rozpustit 3 lžíce sádla
1 lžička soli
1 lžička cukru
3 lžíce bílého jogurtu
-----------------------------------------------------------
pečeme 25 min na 180 st.

Vše nalijte a nasypte do domácí pekárny a pusťte program těsto. Mně tento program trvá 1:50 hod, ale mnohdy je vykynuto i dříve.  


upletené housky vložte na pečící papír a pomašlujte bílkem, posypte hrubou solí a kmínem.
A teď vás naučím jeden trik, jak si upletete housku jen z jednoho uváleného pruhu těsta, místo toho, aby jste si rozdělovali jeden pruh na tři.

těsto vyklopte z pekárny, uválejte z něj jednu veku a tu si rozdělte na 8-10 stejných dílů. Z každého dílu uvílíte jeden dlouhý pruh

vemte konec a přehněte a přitlačte do dvou třetin

pravou rukou podeberte dolní smyčku a levou rukou vemte konec a prostrčte jej do smyčky

přehoďte si ruce a vemte konec do pravé a smyčku podeberte levou
smyčku v levé ruce přetočte směrem k pravé ruce
do přetočené smyčky vsuňte konec ...a houska je hotová:-)
tento trik jsem se naučila v mým studentských letech, kdy jsem brigádničila v jedné rodinné pekárně ...a dodnes se mi to hodí:-)


Přeji dobrou chuť:-)
Pavla