Translate

neděle 24. srpna 2014

Švestková povidla-recept našich babiček


Švestková povidla
.................................
3 kg švestek
150 ml octa
1,2 kg cukr krystal
++++++++++++++++++++++++
švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kusy a vložíme do hrnce.
Zalijeme octem a posypeme cukrem.
Přikryjeme a necháme 24 hod stát na lince.

druhý den přesuneme celý hrnec na sporák a vaříme 3 hodiny tak, aby hmota neustále probublávala. 
Vodu nepřidáváme, švestky pustí hromadu šťávy.
Po třech hodinách se hmota zredukuje tak na polovinu. Po dvou hodinách v hrnci vše rozmixuji ponorným mixérem a vařím ještě další hodinu. Míchat stačí občas.
Po 3 hodinách naberte hmotu lžičkou a nalijte na talířek. Pokud hmota zhoustne, je hotovo a můžeme plnit do připravených sklenic. Sklenice vylijte vařící vodou, aby se dezinfikovaly a nebo je vypláchněte rumem, povidla tak budou ovoněná. Naplňte po okraj vařící směsí, rychle zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Z tohoto množství uděláte cca 5 sklenic různých velikostí.
............
dobrou chuť:-)