Translate

pondělí 7. dubna 2014

Domácí kváskový chléb


Kváskový chléb je to nejlepší, co můžete tělu dát:-)
Už v předchozích příspěvcích jsem na kváskový chleba dávala recept a postup, ale pořád mi chodí ještě dost mailů s různými dotazy na výrobu, tak se vám to  pokusím v rychlosti zrekapitulovat:-)



Kváskový chléb se nedělá z droždí, ale z kvásku!!!
Kvásek je žitná mouka a voda!!!
Kvásek si můžete sehnat od někoho, kdo ve vaší blízkosti kváskový chléb peče, určitě vám rád kvásek oddělí:-)
Pokud nikoho takového nemáte, tak si připravte sklenici, žitnou moku, vodu a týdenní trpělivost:-)
do sklenice nasypte 3 lžíce žitné mouky a cca 3 lžíce vlažné vody, zamíchejte - hmota musí být o něco tužší než na palačinky- a nechte stát v pokojové teplotě do druhého dne.
Druhý den přibližně ve stejnou dobu znova přidejte 3 lžíce mouky a přiměřeně vody, opět zamíchejte a zase nechte stát na lince do druhého dne.
To opakujte určitě 4-5 dní.
Přibližně pátý den hmota ve sklenici nabyde, udělá krásné bublinky a vy tak zjistíte, že máte kvásek hotový a můžete začít péct chleba.
+++++++++++++++++++++++++++++++
Do mísy dejte půl sklenice hotového kvásku a 1 kg mouky /záleží na vás, jakou použijete-já dávám: 0,5 kg hladké pšeničné, a s  dalším  0,5 kg experimentuji - můžete dát trochu hladké chlebové, trochu žitné, trochu celozrnné...záleží na vaší fantazii/, dále přidejte více jak 0,5 l vlažné vody, 3 lžičky mořské soli, semínka dle chuti a kmín drcený.
+++++++++++++++++++++++++++
A pěkně ručně hněteme měchačkou, dokud není těsto spojené, vláčné a pořádně propracované:-) Nechte ležet v míse a přikryjte igelitem. Klidně si můžete těsto zadělat před tím, než jdete spát a druhý den ráno můžete pokračovat. Do rána těsto krásně nabyde, nemusíte mít strach, že překyne /pokud tedy nejste velcí spáči/ nechová se stejně , jako těsto z kvasnicema.
Ráno si těsto stěrkou vyklepnu na pomoučený vál a postupně těsto překládám a zapracovávám do něj mouku z válu, aby nebylo lepkavé a hezky drželo tvar. Vypracuji bochník a ten vložím do pedigové moukou vysypané ošatky. Pak už těstu stačí cca 2 hodiny aby opět nakynulo. Po nakynutí převrátím na plech s pečicím papírem a peču na 180 st. cc 45-55 min. 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
A ještě se vrátím ke kvásku, poté, co jste si do mísy nalili půl sklenice toho kvásku, tak do zbylé půlky přidejte opět žitnou mouku a vodu dle potřeby, zamíchejte a vložte do lednice na příští pečení.
V lednici vám kvásek vydrží cca 5 dní, pokud za tu dobu neplánujete další pečení chleba, je dobré kvásek vyndat, přidat cca 2-3 lžíce žitné mouky trochu vody-tím ho oživíte-zamícháte a opět vrátíte do lednice.
Pokud se vám stane, že kvásek zvodnatí a začne čpět, tak se něco pokazilo. Doporučuji takový kvásek zlikvidovat a udělat si kvásek nový /5-ti denní cyklus/
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
S moukama experimentujte, budete tak mít pokaždé jinak chutný chléb.
Někomu bude chutnat více celozrnný, někomu spíše světlý, někomu hutnější:-) Fantazii se meze nekladou.
++++++++++++++++++++++++++++++
Pokud zabrouzdáte do mých předešlých receptů, najdete tam přípravu kváskového chleba i s postupem
Myslete na svoje zdraví a určitě si takový chleba zkuste doma vyrobit, stojí to za to:-)
Dobrou chuť






Žádné komentáře:

Okomentovat