Translate

čtvrtek 24. dubna 2014

Bylinky v naší kuchyni - KOPŘIVA


Kopřiva
.......................

po někoho plevel, pro jiného dar...
...pro mě je to výborná jarní bylinka na pročištění těla:-)



Z kopřivy se nejčastěji užívají listy.
Kopřivu můžete sušit nebo používat čerstvou.
Kopřiva k sušení se nejčastěji trhá po odkvětu.
Pokud ale chcete kopřivu čerstvou, tak je nejlepší doba sběru hned z jara, kdy je kopřiva mladá.
..........
kopřiva obsahuje vysoký obsah vápníku a železa
po tepelné úpravě přestává žahat


Kopřivu čerstvou můžete použít jako náhražku špenátu, dále pak do nádivky a nebo do salátů.
Sušená kopřiva je výborná na čaj, který vám důkladně pročistí z jara tělo a nebo můžete udělat silný odvar a tím si mýt vlasy. Ty pak získají lesk a budou zdravější.
..................................
čaj je dobrý k pročištění těla, ale i na onemocnění močových cest, na nemoci dýchacích cest a pro kojící maminky je výborný čaj z kopřivy ke zvýšení tvorby mléka.
........
zevně se používá na popáleniny, vředy, proleženiny, ekzémy, vyrážky

Sušené bylinky můžete uskladnit ve skleněných nádobách v pytlích látkových nebo papírových.
Je ale dobré kopřivu a ostatní bylinky skladovat na tmavém místě, spíše chladnějším.
Nikdy nepřidávejte ke starším bylinkám , bylinky nové. 
Bylinky skladujte max. 1 rok. Když si můžete nasušit bylinky nové, tak se těch starých zbavte a nebo je rychle spotřebujte.

Ještěže náš trávník a celá naše zahrada není tak úplně dokonalá, protože se tu dá z jara najít spousta užitečných bylin a různých rostlin:-) člověk tak má jistotu, že jsou bylinky téměř bio:-)

pokud skladujete bylinky ve sklenicích,je dobré čas od času sklenici otevřít a nechat vyvětrat.
Bylinky často kontrolujeme!!!