Translate

pátek 2. května 2014

MED z pampelišek a meduňky

Med z pampelišek a meduňky 
.........................................................
budeme potřebovat:
cca 200 ks plně rozvitých květů pampelišky
listy meduňka
třtinový cukr hnědý
citron
----------------------
pampelišky a meduńkové listy povaříme v cca 1-1,3 l vody asi tak 10 min
Poté odstraníme ze sporáku, přidáme na kolečka nakrájený 1-2 citrony a zavřené pod pokličkou necháme louhovat do druhého dne.
2. den slejeme přes síto, pořádně vymačkáme a do tekutiny nasypeme cca 700 g třtinového cukru, rozmícháme , přivedeme k varu a vaříme další 2-3 hodiny, dokud se tekutina nezredukuje. Poté vyzkoušíme, jestli už mám med dostatečnou hustotu, a to tak, že si nabereme na lžičku , necháme chvilku vychladnout a když hmota na lžičce zhoustne, můžeme začít plnit do předem vyvařených skleniček. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak do vychladnutí , aby se víčka zatáhla.
no a to je celé. Med má vynikající chuť!!!

Smetanka lékařská, nebo-li pampeliška
.........................................................
květy jsou vhodné na výrobu medů a pampeliškového vína
listy se dají použít do čerstvých salátů, které zakápněte citronem...
kořen se používá nejčastěji a to při nemocech trávicí soustavy, jater a žlučníku. Při nemocech ledvin, močových cest a při cukrovce.
Kořen se omyje, nakrájí na plátky a rychle suší. Sušený kořen se pak připraví jako čaj při výše uvedených potížích.
..................
A jedna zajímavost.....věděli jste, že u nás roste více jak 200 různých druhů pampelišek, když tak koukám na ty květy , tak asi jen na naší zahradě jich je víc než dost:-)


Meduňka lékařská
.....................................
listy se sbírají těsně před kvetením, jakmile se objeví květy, rostlina tak ztrácí drahocené účinné látky.
čerstvé listy můžete použít v kuchyni na zdobení moučníků . Dále z listů můžete udělat spolu s pampeliškou med, dále můžete z listů udělat výbornou osvěžující šťávu a nebo letní nápoj, který se velmi osvědčí v parnech.
Do skleněné konvice natrhejte lístky meduńky, na kolečka nakrájenou limetu a jeden vymačkaný citron. Nasypte led a máte výborný osvěžující nápoj, který je mnohdy v létě při vysokých teplotách velmi lahodný.
Listy můžete nasušit a dále pak připravovat jako čaj.
....
Meduňka je vhodná na uklidnění nervové soustavy, při vyčerpání, nespavosti, bolestech hlavy, závratích, bolestivé menstruaci. Ke snižování krevního tlaku, při poruchách trávení a funkce žlučníku.

tento koš jsem si zakoupila vloni na dovolené v Sušici , spolu s ratanovým sušákem na bylinky a jsem za ně moc ráda. Neustále je mám při ruce a často používám:-)

Tato kniha je mým velkým rádcem:-)

Krásné dny s domácími produkty:-)
Pavla

Žádné komentáře:

Okomentovat